MATRACDOKTOR BLOG

Megelőző intézkedések poratka allergia esetén

A levegőben szálló, és később az otthonunk szegleteiben fokozatosan lerakódó por, nem összetévesztendő az allergiát kiváltó házi poratka jelenlétével. Ennek a mikroszkopikus, pókszerű élőlénynek a kiszáradt, és feltöredezett ürüléke az, ami a levegőben a porral együtt terjedve, és azt belélegezve, kiváltja a jellegzetes, allergiás tüneteket.
Poratka allergia ellen mit lehet tenni?

Az allergia tünetei

A tünetek is elsősorban azokon a területeken alakulnak ki a szervezetünkben, ahol a poratka ürülékkel találkozunk. Ilyenek a légzőszerveink, ahol allergiás nátha és asztma alakulhat ki. Érzékeny személyeknél begyulladhat az orrnyálkahártya és a kötőhártya is.

A heves allergiás reakciókat ugyan gyógyszerekkel le tudjuk csökkenteni, de ettől még a poratka ott marad az otthonunkban, és fennáll a veszélye annak is, hogy az eddig kevésbé érzékenyebb személyeknél is kialakul az allergia az idő múlásával.

Vegyük sorba, hol fordulhatnak elő

A poratka elleni védekezéshez komoly intézkedéseket kell foganatosítani. Első lépésként végig kell vennünk, hogy hol fordulhatnak elő a lakásban poratkák. Ezek a kis lények imádnak a textilekben megbújni.

Ágynemű, szőnyeg, függöny, plüssállatok, bútorhuzat, mind ideális élőhelye lehet ennek a kellemetlen kis élőlénynek, ezért a változtatásokat érdemes rögtön azokon a helyeken elkezdeni, ahol a lakásban előfordulnak.

Számoljuk fel a lehetséges rezervátumaikat

Próbáljunk meg a lehető legkevesebb szőnyeggel egy légtérben élni. A rendszeres porszívózás a szemnek tetsző esztétikus tisztaságot varázsol a lakásba, és hatásos, de csak 20-30%-t tudja felszippantani a poratkáknak, akik miniatűr ízelt lábaikkal igazán erősen kapaszkodnak meg a szövetekben, és takarítás után is folytatják ténykedésüket.

Ha nehezünkre esik megválni a szőnyegtől, mert azt még a nagyapánk alkudta le a Nagy Bazárban, és már a családi anekdota gyűjtemény része, akkor a poratkamentesítés érdekében érdemes évente 4-5 alkalommal mélytisztítani. De nem csak a szőnyeget, hanem más textil felületet is részesítsünk efajta kezelésben.

A padlószőnyeget felejtsük el kapásból, ha nem akarunk a saját magunk ellenségei lenni. A parkettánál pedig figyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagy hézag a mintázatában, mert a por ott is képes megmaradni. Talán a hidegburkolat a legideálisabb ebből a szempontból, mert azt könnyebb tisztán tartani.

Az ablaknál is lehetnek

A függönyeink inkább legyenek műszálasak és havi rendszerességgel mossuk őket. Szövettel borított bútorainktól pedig, ha tehetjük, váljunk meg és szerezzünk be bőr vagy műbőr ülőgarnitúrát.

Egy ágyon osztozva ezer másik hívatlan vendéggel

A poratka az elhalt hámszövetjeinkkel táplálkozik, így nem meglepő, hogy a legnagyobb mennyiségben az ágyunkban fordulnak elő. Ezért 1-2 havonta 60 fokon mossuk a párnát és a takarót. Nyugodtan dobjuk mellé a plüss állatokat is, mert azokban is meg tud telepedni ez az apró jószág.

A sötétben bujkálnak

A poratka jellemzően fénykerülő, és a sötét helyeket kedveli. Nem vámpírok, de azzal is távozásra serkenthetjük őket, ha a napra tesszük ki az ágyneműt. A lakás levegőjének páratartalma is befolyásoló. Ne legyen túl magas, mert az kedvez a poratkák elszaporodásának.

A megfelelő tisztasághoz megfelelő eszköz kell

Az ágymatracról pedig gondoskodni kell, hogy mindig kifogástalanul tiszta legyen. Fél évente érdemes kitisztíttatni, mert ehhez a sima porszívó nem elég. A nedves tisztításról pedig jobb, ha leteszünk, mert a későbbiekben bepenészedhet a matracunk.

A HEPA szűrővel ellátott amerikai gyártmányú matractisztítónk nagy impulzusú vibrációval zúzza össze és szívja ki az összes szennyeződést a fekvőhelyből. Majd egy bio atka-spray-vel végzett kezelés után sokáig nem kell attól tartanunk, hogy a hívatlan vendégek ismét beköltöznek az ágyunkba.

[i]


[i] https://www.allergytest.hu/porallergia-poratka-allergia
https://www.allergiakozpont.hu/poratka-allergia

Megosztás

Szólj hozzá!

Rólunk

Vegyszer- és vízmentes MATRACTISZTÍTÁS – PORATKAMENTESÍTÉS

Kövesd Facebook oldalunkat

Ezt látnod kell!

Kérdésed van? Küldd el nekünk: