MATRACDOKTOR BLOG

Amit a poratka allergia tüneteivel szemben érdemes megtennünk

A poratka allergia olyan, mintha éjnek évadján arra ébrednénk, hogy fojtogatnak minket. Roppant kellemetlen tünetekről van szó tehát, ami az allergiában szenvedők életét komolyan megnehezíti.
Poratka allergia tünetei

A cikkben a poratka allergia kiváltó okának és tüneteinek az ismertetését követően arra is kitérünk, hogy mit tehetünk az enyhítés, valamint a megszüntetés érdekében.

Ami a poratka allergiás tüneteket kiváltja

Fontos, hogy a poratka allergiát ne tévesszük össze a pollenallergiával. Merthogy ennél a betegségnél a poratka mikroszkopikus levegőben szálló ürüléke az, ami a probléma forrása.

Ezek az egészen apró, és a levegőben szálló apró szemcsék az okozói a kellemetlenségeknek, akár belégzés, akár érintés útján. Sajnos kifejezetten gyakori jelenségről van szó, ugyanis a lakáson belüli allergének közül a házipor-atka eredményez a legtöbbször légúti allergiát.

A poratka allergia jellegzetes tünetei

A poratka allergia következtében légúti, valamint bőrtünetek egyaránt felléphetnek. A száraz köhögés, a nehezebb légzés, a fulladási roham vagy az asztma egyaránt előfordulhat, ahogyan az erős könnyezés, szemvörösség, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, illetve heves tüsszögés.

A poratka allergia a bőrön csalánkiütés, illetve ekcémás elváltozások formájában ütközik ki, vörös és sokszor száraz foltokat eredményezve a bőr felületén. Akár a légúti, akár a bőrön át jelentkező tünetekről beszélünk, rengeteg nehézséget okozhatnak a poratka allergiában szenvedőknek.

A poratka allergiával együtt járó kellemetlenségek

A betegség egyik jellegzetes velejárója, hogy a roppant kellemetlen tüneteket leginkább éjszaka, illetve hajnalban tapasztalják az érintettek. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a tüneteket kiváltó allergének döntő többsége az ágyneműben található.

Így a poratka allergiában szenvedő egyén számára az éjjelek a zavartalan pihenés helyett sokszor fullasztó köhögéssel, nehéz lélegzetvételekkel, ennek következtében pedig ébren töltött órákkal telnek.

Még inkább rátesz egy lapáttal a nemkívánatos jelenségre a fűtési szezon eljövetele. A fűtés hatására ugyanis a beltéren nagyobb koncentrátumban kezd el szállni a poratka mikroszkopikus ürüléke, erőteljes allergiás reakciót kiváltva így.

Aki érintett a poratka allergiában, az jó eséllyel mindent megtenne a tünetek enyhítése érdekében. Elvégre sokszor már egy tünetmentesen átaludt éjszaka is valódi felüdüléssel érhet fel.

A poratka allergia lehetséges kezelése

A poratka kezelésének jelenleg ismert leghatékonyabb módszere az immunterápia. Egy teljes mértékben fájdalommentes kezelésről van egyébként szó, hiszen az allergén tisztított kivonatát tartalmazó gyógyszert csepp, illetve tabletta formájában juttatják a szervezetbe.

Akár gyermekek, akár felnőttek esetében is bizonyítottan jól működik. A módszer egyetlen hátránya, hogy a sikerességére várni kell, méghozzá három és öt év közötti időn át. Joggal merül fel kérdésként, hogy a köztes időben mit tehetünk a poratka allergiában szenvedő körülményeinek javításáért?

A poratka allergia tüneteinek enyhítése érdekében tehetünk

Ahogyan arra fentebb is utaltunk, a poratka allergia legtöbbször éjszaka, illetve hajnalban okoz nehézségeket. Mivel a probléma forrása rendszerint az ágymatracban keresendő, ezért az alapos tisztítás lehet az egyik lehetséges megoldás.

A tartós eredmények érdekében ezt a tisztítást érdemes profi szakemberekre bízni, akik vegyszerektől mentesen, gyorsan és hatékonyan varázsolják szinte újjá a szennyeződésektől hemzsegő matracot. A hatás pedig egészen látványos lehet.

Már első éjszaka is nyugodtabb lehet az alvás, és nem kell éjnek évadján levegő után kapkodva felriadni. A nyugodt és pihentető alvás gondolata pedig felüdülést jelent a poratka allergiában megfáradt beteg számára, aki újra nyugodt szívvel várhatja majd az éjszakákat.

Megosztás

Szólj hozzá!

Rólunk

Vegyszer- és vízmentes MATRACTISZTÍTÁS – PORATKAMENTESÍTÉS

Kövesd Facebook oldalunkat

Ezt látnod kell!

Kérdésed van? Küldd el nekünk: