MATRACDOKTOR BLOG

Hasznos tippek asztma tüneteinek és előfordulásának enyhítésére

Gyógyszeres kezelések helyett rendszeres sportolással, illetve aktívabb életet élve is hatékonyan védekezhetünk a nemkívánatos asztmás tünetekkel szemben.
Asztma tüneteinek enyhítése

Arról nem is beszélve, hogy tudatosan megválasztott étrenddel még inkább csökkenthetjük a tünetek előfordulásának az esélyét. A cikkben az asztma ellen javasolt, életmódot érintő változásokon belül a kifejezetten ajánlott ételekre, illetve mozgásformákra is kitérünk.

Miért fontos aktívan cselekedni az asztmás tünetek enyhítése érdekében?

Az asztma nem játék, sokkal inkább egy roppant kellemetlen népbetegség. Aki érezte már magán a mellkasi szorítást, az ijesztően nehéz lélegzetvételt, és a szűnni nem akaró köhögést, az pontosan tisztában van a betegség súlyával.

A jó hír az, hogy nemcsak gyógyszeres kezeléssel tudunk enyhíteni a hatásán. Mindössze némi tudatosságra, a változtatásra való hajlandóságra és elszántságra van csak szükség ahhoz, hogy természetes módszerekkel is eredményesek legyünk.

Tudatos táplálkozással sikeresen vehetjük fel a harcot az asztmával szemben

Nemrégiben több kutatás is foglalkozott a megfelelő étrend és az asztma lehetséges enyhítése közötti összefüggésekkel. A kapott eredmények alapján a férfiak körében 30, a nőkében pedig 20 százalékkal csökkenthető az asztma tüneteinek valószínűsége tudatos táplálkozással.

Milyen elemeket tartalmaz a javasolt étrend? Nem meglepő módon leginkább zöldségeket, gyümölcsöket és magas rost tartalmú élelmiszereket. Elsősorban az antioxidáns és gyulladáscsökkentő élelmiszerek rendszeres fogyasztása javasolt tehát.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy a gyorsételek, az édességek és a nehezen emészthető fogások fogyasztását célszerű minél inkább redukálni.

Aktívabb életmódot folytatva kevésbé érezhetjük magunk az asztmás tüneteket

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai régóta ismertek. Elvégre a heti háromszor-négyszer beiktatott sportolás nemcsak az alakunk megőrzésében jelenthet segítséget, hanem az állóképességünk és az immunrendszerünk megerősítésében is fontos szerepet játszhat.

Ha pedig sikerül jobb kondícióba kerülnünk, akkor az asztmához hasonló betegségekkel szemben is eredményesen vehetjük fel a harcot. Annál is inkább, mivel a légzésfunkciós értékek mozgás általi javulása mindenképp több esélyt teremt az asztma elleni védekezésben is.

Persze joggal merülhet fel kérdésként, hogy melyik mozgásformákat javasolt leginkább gyakorolni, kifejezetten a védekezés céljából.

Milyen mozgásformák javasoltak az asztma tüneteinek enyhítésére?

Leginkább az asztmában érintett gyermekek esetében szokás javasolni a futás alternatívájaként az úszást, mint rendszeres mozgásformát. A szervezet szempontjából az úszás egyébként is az egyik leghasznosabb sportnak számít.

Persze bőven akadnak lehetőségek az úszáson kívül is. Célszerű tehát a testmozgásnak azt a változatát megtalálni, ami a számunkra a legtöbb örömöt okozza. Minél jobban szeretjük ugyanis az adott elfoglaltságot, annál könnyebben vesszük rá magunkat a rendszeres művelésére.

Nagyszerű választás lehet többek között az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kerékpározás, elmehetünk focizni vagy kosárlabdázni, de sokszor egy-egy kiadós séta is kifejezetten hasznosnak bizonyulhat a szervezetünknek.

A lényeg, hogy az otthonülő, tévénéző és nassolásra hajlamos életmódot cseréljük le aktívabb, több mozgással tarkított létformává.

Természetesen fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű levegő megléte is

Az életmódváltás és a rendszeres testmozgás mellett persze ne feledkezzünk meg róla, hogy egy asztmában érintett számára a tiszta levegő egyenesen létkérdés. Ennek megfelelően célszerű naponta többször is szellőztetni a lakásban, reggel és este mindenképp.

Emellett pedig törekedjünk a páratartalmat is az optimálisnak nevezett 40-60%-os tartományban tartani. Ha sikeresen el tudjuk kerülni a túlzottan párás vagy párátlan levegő nemkívánatos jelenségét, azzal jó eséllyel tudjuk távol tartani az asztmás tüneteket is.

Megosztás

Szólj hozzá!

Rólunk

Vegyszer- és vízmentes MATRACTISZTÍTÁS – PORATKAMENTESÍTÉS

Kövesd Facebook oldalunkat

Ezt látnod kell!

Kérdésed van? Küldd el nekünk: