MATRACDOKTOR BLOG

Matrac történelem

Manapság evidens, hogy az ágyunkban kényelmes matrac van, amin elnyújtózva elfeledhetjük az aznapi gondokat, és kényelmesen elhelyezkedve és betakarózva adhatjuk át magunkat az édes álmoknak.
Matrac történelem

Természetesen ez nem volt mindig így. Mint minden más dolog, amit manapság használunk, rengeteg változáson ment keresztül az évezredek folyamán, és az, hogy ma már számtalan különböző matrac közül tudunk választani, hogy melyik lesz számunkra a legkényelmesebb, régen nem volt ilyen egyszerű.

Kényelmes alvás csak gazdagoknak

I.e. 3600-ban Perzsiában elkészítették az első vízágyat kecskebőrből. Evidens, hogy ez valamelyik tehetősebb nemes embernek volt a fekhelye, de már sokkal nagyobb fókuszt kapott a kényelem, ami elég nagy váltásnak számít a barlangok sziklájára szórt szalma helyett.

Majd „nem sokkal” később, Egyiptomból maradtak fenn ágyak. Szintén a tehetősebb rétegeknek járt ez a lehetőség, hogy anyagilag megengedhessék maguknak a fából, vagy aranyból készül fekhelyeket. Míg azok, akik az egyszerűbb életet élték, simán beérték a házuk sarkában egykupacba hordott pálmalevelek halmán való szendergéssel.

A rómaiaknál is a feszülő pénztárca tette lehetővé a maihoz ugyan semennyire sem fogható, általános kényelmet, de náluk jelent meg először a matrac is. Ez persze nyomokban sem hasonlít a mai termékekhez, és inkább voltak zsákok, amiket különböző anyagokkal tömtek ki.

Jellemzően nád, szalma és gyapjú került ezekbe a kezdetleges matracokba, de az előkelő néprétegek tollat használtak, és a durva anyagú zsák helyett finomabb, kellemesebb tapintású selyemzsákot használtak.

A középkorban is szerettek volna egy jóízűt aludni

A középkorban a matracok tovább fejlődése leginkább abból állt, hogy keresték az ideális, puha anyagot, ami a külső borítást adhatja. Itt már előfordult, hogy a selymen kívül brokátot, pamutot vagy bársonyt használtak.

A 18. században már kezdtek elterjedni egyre szélesebb körben a minőségi vászonból és pamutból készült huzatok, amikre gombok kerültek. Így a belekerült töltelék anyaga könnyen cserélhetővé vált.

A 19. századra azonban forradalmasították az ágybetéteket. Megjelent a rugó, amit nemsokára beépítettek a matracokba. Viszont azzal a hátránnyal lehetett szembesülni, hogy könnyen hullámossá váltak.

A pamutot nem csak az ember szerette

1900-ban megjelentek a pamut ágyak, amit a James Marshall fejlesztett ki. Ennél a megoldásnál nyers pamutot töltöttek a matracokba, és az egységes felület érdekében egy bottal felverték, és egy rugós ágyra tették. Ennek a matracnak a hátránya, hogy a rovarok beleköltöztek és állandó támadásnak volt kitéve a különböző férgek által.

A ’20-as években aztán felgyorsultak a dolgok. 1926-ban megalkották az első vulkanizált gumiból készült latexhab matracot, ami az ’50-es évekre terjedt el és szorította háttérbe az addig népszerű és közkedvelt táskarugós matracokat.

Hiába a kényelem, ha egy seregnyi aprósággal kell osztozni rajta

A matracban élő rovarok és élősködők a régebbi korokban sem mentek meglepetés számba, mint például a kullancs, tetű, bolha. A matracok tömésére szolgáló anyagok erősen vonzották a kártevőket. Ezért a 20. századra külön törvényt kellett meghozni arra, hogy ne használjanak olyan anyagot, ami bevonzhatta ezeket az apró élősködőket.

A kényelmes ágy hosszú éveken keresztül vált általánossá az emberek között. De a kártevők, poratkák így is megtalálják hozzá az utat. És bár igaz, hogy az élősködők sosem fognak eltűnni a világból, viszont az otthonodból mi könnyen kitessékelhetjük őket. Hiszen, ha már a kényelem is evidenssé vált az évszázadok folyamán, a tisztaság is legyen az!

Matracod tisztításáért keress minket bátran, és meglátod milyen kényelmes és pihentető lesz újra álomra szenderülni a megszokott, de tökéletesen tiszta matracodon.

Megosztás

Szólj hozzá!

Rólunk

Vegyszer- és vízmentes MATRACTISZTÍTÁS – PORATKAMENTESÍTÉS

Kövesd Facebook oldalunkat

Ezt látnod kell!

Kérdésed van? Küldd el nekünk: